Hem Artlista Nyckel

Rubus wendtii
Ryde

Karaktäristika
  1. Årsstam svagt rännformig, med enstaka hår men ganska mycket glandler.
  2. Blad elliptiska - äggformiga med avsatt spets.
  3. Blad nästan kala ovan och bara gleshåriga under. Svagt dubbelsågad.
  4. Blad mörkgräna, i press flammiga.
  5. Uddblads och mellanbladskaft ganska långa.
  6. Blomställning med en hel del glandler.
  7. Blommor vita.
  8. Blombotten långhårig.


Årsstam med tvärsnitt:
bild  detalj

Blad (ovansida, undersida, med detaljbilder):
ovansida  ovansida  undersida
detalj  detalj

Blomskott, högblad (ovansida på blad långt ner och undersida på blad högt upp); Stam i blomskott med detalj:
Blomskott  Blomskott  Blomskott   Blomskott   ovansida  undersida
blomskott  blomskott, detalj

Blomknoppar, blomma, blomma i tvärsnitt med stiftsamling framopererad, ung frukt och mogen frukt:
knopp  blomma  en blomma till  tvärsnitt av blomma  tvärsnitt av blomma  Ung frukt  Mogen frukt
Mogen
        frukt

Utbredning

Arten uppges som svensk av Hj. Hylander [Hylander:58b]. Han anger några lokaler i Sk, Brunnby: Mölle samhälle, nedanför Karl XII:s skansar (här finns den kvar), vid vägen mot Kockenhus längs skogsbrynet (har ej lyckats hitta den där) och här och var inne i Mölle samhälle (jag har sett den på ytterligare tre lokaler i Mölle). Dessutom har jag funnit den på två lokaler längs f.d. järnvägsspåret S om Mölle.
Det scannade exemplaret är från Sk, Brunnby: Mölle, mitt emot Karl XII skansar (ungefär mitt på den låga, Ö-a skansen), 6244898 1294653, 13/8-2005 och 2/7-2011.


Variation

Systematik
Beskriven i Svensk Bot. Tidsk. 114 (2020) 22 där dess relation till den danska R. trivultus reds ut.

Arten uppges vara närstående R. fasciculatus. Hj. Hylander skiljer på tre arter i detta komplex: R. fasciculatus (mycket sällsynt i Bl och Sml), R. ambifarius (=R. fasciculatus sensu Weber) och R. trivultus.
För en diskussion av relationen (enligt Hylander) mellan R. fasciculatus (denna art), ambifarius (=R. fasciculatus, i min mening) och trivultus, se R. fasciculatus [Hylander:58b]. 

Namnet trivultus betyder tre-gestaltig - den skulle kunna uppfattas som en hybrid mellan R. fasciculatus (sensu Hylander) och R. ambifarius [Hylander:58b].

Pedersen [03] höjer upp den till full art igen, en lokalart i nordligaste Östjylland inom R. horridus-gruppen. Han anger auctorn R. trivultus (Frid.) C.E. Gust. och nämner inte Hj. Hylanders arbete, eller svenska förekomster. Den skall ha varit med som underart i nycklen hos Friderichsen (1914 och 1922). Gustafsson:38 valde en lectotyp från Rødkærsbro i trakten av Viborg och för den till närheten av R. wahlbergii. Pedersen anser att artnamnet trivultus kommer av att blomställningen i mitten har treflikade högblad.

Den är identisk med det jag kallat torekovsformen, bäckaskogsformen. Den är lik och närstånende till R. polybracteatus från Onsala.

Beskrivining (från [Hylander:58b])
Glandelfattig.
Bladundersidan fikligt, men kort dunhårig till gråfilthprig.
Blomställningen smal och bladig, mycket lig R. fasciculatus (ej i vår uppfattning).
Blomskaften med svaga raka tornar eller obeväpnade och med få eller flera korta glandler.
Bladen 5-delade, de äldre oregelbundet enkelt sågtandade. Mycket ofta med antydan till treflikighet.
Foderbladen gråfiltade.
Kronbladen vita eller röda (men de svenska fynden uppges alltid vara vitblommiga).
Ståndarna lite längre eller kortare än stiften.

Den skiljer sig från R. ambifarius (=vår fasciculatus) genom
blomställningens högblad som är i regel flera och 3-flikade eller t.o.m. helt, dels genom årsstamstaggarna som är kortare (2-4 mm) och mer bredbasiga.

Den skiljer sig från R. fasciculatus sensu Hylander dels genom årsstammen som är trubbkantig och tämligen djut fårad, dels genom elliptiskt ovalformat, från smalare avrundad, svagt hjärtlik bas, bredas på mitten.

Bild finns i [Hylander:58b], liksom på R. fasciculatus sensu Hylander.

Weber:81 skriver: Dubiöst taxon. Det redan av C. E. Gustafsson (1938) som typ deklarerade exemplaret, hos vilket Friderichsen noterade vita kronblad, stämmer till stor del, men inte entydigt överens med R. horridus. Även nummer 76 i exikaten från Friderichsen & Gelert, som distribuerats som R. milliformis wahlbergii (debilior forma) och som tillhör R. horridus, räknade Friderichsen till R. trivultus, och på ett annat ställe (skrivet) i stället som R. ostenfledii. Friderichsen bestämmde senare huvudsakligen problematiska, de flesta inte entydigt till R. horridus hörande exemplar som R. trivultus. Det verkar som om  han ville urskilja som ett eget taxon från typisk R. horridus (= R. wahlbergii var. ferox) övervägande vitblomiga, något svagt utvecklade plantor.
C. E. Gustafsson (1938:419) citerar binär R. trivultus som efter Friderichsen (1922) utan att  därmed vilja upphöja
taxonet till artrang. Snarare betvivlar han att den redan skulla ha fått artrang och betraktar R. trivultus tidiare som en varietet av R. ostenfeldii som han inte heller blir validerad som art. Definitivt accepteras den som art av H. Hylander (1958:523) ehuru den inte är validerad för denna rang, eftersom det fattas den fordrade vullständiga direkta hänvisning till basionyen. Den av H. Hylander:58 diskuterade och avbildad, av Friderichsen till R. trivultus bestämda exermplar från Sverige är en till R. fasciculatus närstående och förmodligen därifrån stammande biotyp utan någon igenkännbar relation till typen av det namn som avses.

Typlokal: DK, Jylland, Rødkærsbro (?) [Hylander:58b].

Bilderna i detta dokoment är thumbnails och länkar till 8x större bilder.

Hem Artlista Nyckel