Hem Artlista Nyckel

Blåhallonhybrider

Detta är det förmodligen största problemet med krypbjörnbärens.
Krypbjörnbären tycks mycket lätt kunna korsa sig med blåhallon, vilket i och för sig inte är så förvånande med tanke på att de anses ha uppstått genom hybridisering mellan äkta björnbär och blåhallon.
Det stora problemet är att blåhallonhybriderna är mycket mångformiga.
Primärhybriderna är vanligen ganska lätta att identifiera. De karaktäriseras av flera av följande egenskaper:

Ofta är det svårt att identifiera krypbjörnbärsföräldern om den inte växer intill.
Stundom har hybriden en viss spridningsförmåga och kan därför påträffas på flera nästående lokaler.

Dessa former har normalt kromosomtalet 2n = 42 (ett tal som de endast delar med R. tilliaster och slesvicensis). De skall i så fall uppstå genom att oreducerade äggceler befruktas av pollen från blåhallon (28 + 14 = 42).

Ett annat problem är att hybriderna i nästa generation kan se ut nästan hur som helst, vilket Lidforss korsningsexperiment visar. Dessa utkorsningsprodukter verkar dock vara sällsynta i naturen (t.ex. Klevaformen).

Vår teori är att många blåhallonhybrider har fått egna namn genom tiderna. Exempel på accepterade arter är:

Många äldre oklara former hör troligen också hit.
Vi anser att dessa namn är olämpliga eftersom de representerar ett antal obesläktade former utan egen utbredning. I stället bör man betrakta dem som just hybrider.

Några arter har många karaktärer av blåhallonhybrider, men är uppenbarligen vittspridda arter, t.ex. R. suecicus.
R. glauciformis är ännu mer lik vissa blåhallonhybrider och avviker endast med icke angiocarpa frukter och en serie konstanta egenskaper.

Det är möjligt att det finns mellanting, dvs. blåhallonhybrider som sprider sig lokalt och därmed har egen utbredning, men som kan vara svåra att skilja från tillfälliga blåhallonhybrider i andra områden. Hur man skall behandla sådana former återstår att bestämma.

Blåhallonhybrider är vanliga i landskap där blåhallon är vanliga, t.ex. Öland, Skåne och Bohuslän. De är betydligt ovanligar i Halland, där blåhallon är ganska ovanligt.

Kromosomtalet på blåhallonhybrider är normalt 2n = 42. Orsaken till detta är att de flesta krypbjörnbär har 2n = 28, liksom blåhallon. Vid hybridisering befruktas en oreducerad äggcell hos krypbjörnbäret med pollen från hallon, vilket ger 2n = 28 + 14 = 42. Detta är också det kromosomtal som har rapporterats för R. cyclomorphus [Gustafsson:39, Gustafsson:43]. Han rapporterar dock att blåhallonhybriderna i bland kan ha lägre kromosomtal, både 2n = 28 och 35. Detta har vi också observerat. Hur dessa uppstår är oklart.

Bilder på blåhallonhybrider

Hem Artlista Nyckel