Hem Artlista Nyckel

Rubus sordirosanthus
(Hj. Hyl.) Ryde [Hylander:58b,Ryde:10]
Steningebjörnbär

Karaktäristika
  1. Stift svagt rosa, åtminstone vid basen.
  2. Ståndare och blombotten rosa som gamla.
  3. Blad gulgröna i sol.
  4. Bladöversida oftast ganska tätt hårig.
  5. Taggar på årsstammen ganska små (< 4.5 mm).
  6. Årsstam gleshårig på kanterna, men nästan utan glandler.
  7. Blomställning tät och bladlös i toppen.
  8. Årsstam och blomställning utan skaftade glandler.
  9. Fruktämnen oftast med enstaka hår, fruktbotten ganska tätt långhårig.
  10. Stipler ~3 mm.
  11. Blad fintandade, vanligen tydligt dubbelsågade.
  12. Uddblad smalt äggformiga.
  13. Blad glest långhåriga undertill (ej vita under).
  14. Högblad vanligen tretaliga.
  15. Bladskaft långt.
  16. Nerver på bladundersidan vanligen ej bruna.
  17. Blomskaftstaggar kloböjda.
  18. Foder nedböjt i frukt.
  19. Blad ganska små (< 18 cm).
 En ganska karaktäristisk art som är närstående wahlbergii från Hl: Steninge, Harplinge och Halmstad. Den skiljer sig genom de smalare, föga hjärtlika och gulgröna bladen, rosa stift, håriga årsskott, och tidigare blomning.

Årsstam med tvärsnitt: 
bild detalj

Blad (ovansida, undersida, med detaljbilder):
ovansida  ovansida  ovansida  undersida
detalj  detalj

Blomskott, högblad (ovansida på blad långt ner och undersida på blad högt upp); Stam i blomskott med detalj: 
  Blomskott   Blomskott   Blomskott   ovansida  undersida
blomskott  blomskott, detalj

Blomknoppar, blomma, blomma i tvärsnitt med stiftsamling framopererad, ung frukt och mogen frukt:
knopp  blomma  en blomma till  blomma  tvärsnitt av blomma  tvärsnitt av blomma  Ung frukt  Mogen frukt
Mogen
        frukt
Blommor av en liknande form av R. wahlbergii från Bh, Lysekil S om järnvägen 125525 6470107, 7/7-02
blomma  blomma 

Utbredning
Lokalart med ~100 lokaler Steninge och Eftra socknar i Halland. Den vanligaste arten kring Steninge strand. Den finns dessutom på en lokal i Halmstad.
I Varberg finns en liknande form (Varbergsformen) på 3 lokaler, men de avviker tillräckligt genetiskt för att utgöra en annan art.

Typlokal: Hl, Steninge: Steninge Bruk, Ö om Bräckestorp "ängen", 13/7-1951, Hylander (LD) [Weber:81].

Scannade ex från Hl, Eftra, Tvärvägen i backen, 6299852 1305382, 24/6-01 och 21/7-01;
Hl, Steninge, Gamla vägens fortsättning, 6298200 1305700, 8/9-02.

Variation
Skugg- och dåligt utvecklade former kan ibland vara svåra att skilja från R. wahlbergii.

Hylander nämner även en form från Tranekärr i Skåne R. vasabeckiensis (se nedan), men jag har inte lyckats återfinna den.

Systematik
Ogiltigt beskriven av Hylander:58b, vilket korrigerats av mig [Ryde:10].
Det latinska namnet "sordi" betyder oren och syftar dels på den orent skära färgnyansen hos blommans alla delar, dels på att de har ansetts vara en oren ("avvikande från, ehuru påfallande lik") R. rosanthus var. leiocarpus (= R. norvegicus).

Synonym torde delvis vara R. wahlbergii v. tenuifolius Aresch., även om [Neuman:02 och Gustafsson:38] tolkar den som en skuggform. Den senare, liksom Afvengren nämner emellertid den även från Hl, Stensjö, där typisk sordirosanthus finns.

[Weber:81] menar att Hylanders insamlingar är inte enhetliga och tillhör kanske delvis dåligt utvecklade former av R. wahlbergii. Mot detta talar kromosomtalen som är 28 hos R. sordirosanthus, men 35 hos R. wahlbergii.

Liknande former finns på fler ställen i landet. Former kring Varberg är mycket lika, men genetiskt något skiljda, dock ej mot R. wahlbergii (och den har samma kromosomtal som R. sordirosanthus).

Hylander skriver i sitt manuskript [Hylander:58a] (s. 343-345):
Prefixet "sordi" (oren) syftar på tvänne egenskaper hos denna med R. rosanthus v. leiocarpus (= norvegicus) otvivelaktigt närstående Corylifolie. Oren, dels i betydelsen oren färgton, dels i betydelsen avikande från, ehuru påfallande lik.
Oren färgton syftar på en egenskap hos ståndarsträngarna att under och efter blomningen anta en markerat oren skär färgton, utan att den rena skära färgen kan sägas ha gjort sig märkbar under första stadiet av blomningen, såsom fallet är hos en ren leiocarpus. Påfallande orent skär blir också den inre foderbasen, ett drag som dock kan påvisas hos andra Rubi. Till habitus är rubr. Corylifolie en mycket parant uppenbarelse, när den är som bäst, med sina som regel långt utdragna, upptill bladlösa, rikblommiga spiror med den rödaktiga, låt vara något orena fägrnyansen.
Betydelsen "avvikande från, ehuru påfallande lik" syftar på blomgrenens habitus samt även på vissa detaljer, t.ex. de relativt korta och breda stiplerna samt turionens färg och taggar, vilket allt pekar mot leiocarpus, medan turionbladsformen är mera rundat utdragen och med flikg serratur.
Vi har här synbarligen att föra med en grundlig blandningsprudukta av norr- och söderifrån mötande Rubus arter med eller utan rosafärgade kronblad. Steninge bruks-trakten mellan Halmstad och Falkenberg, där denna Rubus art iakttagas, blandar en geologisk intressant och bergig tudelare av Hallands låga kustland och är därför - fågelrastställen kommer en i tankarna - hemvist för många intressanta och sällsynta Rubi.
Man kan inför rubricerad, som normalt utvecklad särpräglade Corylifolie, ställa sig den frågan: "Har den ej tidigare observerats och publicerats av någon?" Vid upprepad insyn i Stockholms, Lunds, och Göteborgs skandinaviska museiherbarier har den ej kunnat iakttagas, ej heller bland de utländska Rubi som erhållits genom mitt personliga byte. Rubricerad Corylifolie, jämte den i denna monografi som binär betraktade och ur den stora centiformis-gruppen utbrutna R. mortensenii, torde har uppfattats som synonyma med Lindebergs R. rosanthus v. leiocarpus. Vad R. mortensenii beträffar är detta felgrepp lätt bevisbart (se kapitel om denna art) vartill kommer, att denna samt rubr. Rubus åtminstone i Steninge Bruks-trakten växa tillsammans. Att delvis höggradig differens icke förty kan iakttagas mellan leiocarpus, mortensenii och en sordirosanthus, ger en blick på hithörande exsickatverks exemplar belägg för.
I avsikt att höra andra botanisters åsikt om denna, hittills endast i Steninge-Bruks-trakten iakttagna Corylifolie, sändes exsickat till Harald Fries och H. Allander för yttrande. Fries skrev bl.a. "Så vitt jag förstår är det leiocarpus --- Särskilt år blomställningen synnerligen typisk. Turionbladen kynna nog variera" Allander sade rent ut: "En oren leiocarpus".
Det låge på grund av ovanstående uttalande närmast till hands att kalla den R.  rosanthus v. sordirosanthus, men en dylik ternär lösning tycktes mig ej tillfredsställande. Under tiden hade krav på en binär beteckning börjat göra sig gällande i och med upptäckten av att den hade en viss variationsbreed (se R. vasabekiensis nedan). Bestämde mig därför för den binära beteckningen R. sordirosanthus n. sp. Hj. Hylander. Latinsk beskr. se. [Hylander:58b].

Nästa kapitel (s 345) handlar om R. vasabeckiensis Hj Hylander ad interim.
Denna från sordirosanthus något avvikande Corylifolie har förf. iakttagit på en enda lokal, nämligen i närheten av Vasabäck busshållplats i Jonstorp sn, Skåne, där den växte i ett stort bestånd i en buskig åkerkant till höger om den väg som från Vasabäcks busshållplats leder österut mot Skälderviken. Det var år 1951 och sedan dess har lokalen ej besökts av mig. Det är därför den fått ett nomen nudum.
Min uppmärksamhet fästes vid den gula färgtonen över busken. I blomgrenens karaktärer spårades tydligt R. sordirosanthus. Från denna avvikanden karaktärer voro, för utom färgtonen, svagt men tydligt långhåriga fruktämnen, smalare stipler, tätare filtbekädnad på bladens undersida och något om wahlbergii erinnande turionbladsform.
Dess eventuella spridning i trakten - det berömda Tranekärr-området - bör närmare undersökas och skiftningen i dess karaktärer studeras.

Kromosomtal: 2n = 28 [Ryde:09,Ryde:10].

Bilderna i detta dokoment är thumbnails och länkar till 8x större bilder.

Hem Artlista Nyckel